onsdag 25 februari 2009

Fildelningsrättegången handlar om teknikfientlighet

En annan aspekt som PirateBay-rättegången sätter fingret på är teknikfientlighet. 


Det handlar om teknikpionjärer som jagas av gammalmodiga skivbolag som inte kan tänka sig att det faktiskt går att distribuera musik utan att man behöver distribuera den på ett fysiskt medium.


Hur skulle det sett ut om världens alla telegrafbolag hade försökt stoppa telefonen? Om all världens radiobolag hade försökt stoppa televisionen? Eller om alla telefonbolag i världen hade försökt stoppa mobiltelefonin?


Det är den parallellen som man måste se. Det är gamla, fantasilösa gubbar på skivbolagen som inte inser vilken fantastisk möjlighet bittorrenttekniken för dem att distribuera sina produkter, i stort sett utan kostnader för distribution eller marknadsföring!


För det är precis så det fungerar. Distributionen sker med hjälp av nedladdarnas egna datorer. Någon distributionsserver med massivt bred bandvidd till internet behöver man inte. Dessutom marknadsför innehållet sig självt bland annat genom användarnas rekommendationer.


Vi har ju redan en upphosvrättsavgift på inspelningsbara media, såsom CD-r eller DVD-rw som går till bland andra STIM. Om mediabolagen sedan själva börjar distribuera sina produkter via bittorrent-sajter som The Pirate Bay kommer den amatörmässiga distributionen som finns idag att fullkomligt drunkna i flödet av "laglig" distribution.


Det är den möjligheten man borde se, istället för att försöka stoppa ny teknik för att man tror sig kunna fortsätta tjäna pengar på den gamla. För det kommer inte att gå, lika lite som det gick att stoppa diskoteken när dansbanden förde kampanj mot musik på vinylskiva på krogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar