onsdag 18 februari 2009

Fildelningsrättegången handlar om yttrandefrihet

Den pågående rättegången mot grundarna för webbsajten thepiratebay.org aktualiserar frågan om fildelning återigen. Och det finns flera orsaker att vara bekymrad.


Den här rättegången inte kommit till på "rätt" sätt. Det är politiska påtryckningar från starka ekonomiska intressen, från utländska regeringar och från EU som har lett till tillslag och åtal mot Pirate Bay. Och det är samma sorts påtryckningar som överhuvudtaget lett till att det lagstiftats mot fildelning i Sverige.


Det känns som om de politiker som varit med och beslutat om att kriminalisera enhel ungdomsgeneration genom att stifta lagar mot fildelning inte var med på 1980-talet. Ni vet, på den tiden då vi spelade in blandade kassettband till våra vänner från LP-skivor. Det finns väl ingen som skulle komma på idén att stifta en speciell lag mot det?


Att gå in på ett bibliotek och göra fotostatkopior av vilken bok som helst för privat bruk är ingen som skulle komma på att lagstifta mot heller. Det handlar helt enkelt om yttrandefrihet. Allas rätt att ta del av andras åsikter, skrifter och anda kreativa verk.


Och bara för att biblioteket som thepiratebay tillhandahåller inte finns i den fysiska verkligheten och kopiatorerna inte levererats av Xerox så är principen inte annorlunda. Rätten att kopiera för privat bruk, oavsett medium och oavsett teknik, borde skyddas helt enkelt för att yttrande- och meddelandefrihet är själva förutsättningen för ett demokratiskt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar